Latest Past Events

Henrik Blind – Gállokgruvan, samerna och miljön

Kungsbäcksvägen 32, 802 67 Gävle Kungsbäcksvägen 32, Gävle

Föreläsning med Henrik Blind Henrik Blind, samisk aktivist och politiker från Jokkmokk. Regeringen har sagt ja till en gruva i Gállok, nära världsarvet Laponia i Sápmi. Sametinget ser det som ett hot mot miljön och den samiska kulturen. Behövs denna gruva för en grön omställning? En del av höstens föreläsningsserie:

En kväll för miljön och humanismen

Gasklockorna Atlasgatan 3, Gävle

Nu samlas vi för att mötas kring miljö, humanism och solidaritet! I en orolig tid vill vi skapa utrymme för eftertanke, samvaro, kraft och mod - och det gör vi genom att bjuda in till decembers härligaste after work med musik, mat, miljö och barservering! Välkommen till Lilla och Stora retorten, för att lyssna på fd biskop KG Hammar, fd miljöminister Per Bolund och riksdagsledamot Andrea Andersson Tay som samtalar om hur vi håller hoppet uppe i en orolig tid. Vi bjuds på musik av Leif Nahnfeldt, Sven Hillert och Sofia Jeppsson. Får veta mer om Miljödepartementet och dess betydelse - och vad som riskerar att hända nu när det ska läggas ned. Slutligen kommer Emil Jensen och delar med sig av sina sånger för solidaritet och kraft. Kanske vill du hänga i baren över en öl och prata med andra engagerade människor som också vill rädda världen på olika sätt? Varmt välkommen!! Den första delen av vår gemensamma arfter work (15.00 - 17.00) behöver en anmälan, eftersom vi bokar fika och en enkel middag. Du anmäler dig på https://www.sv.se/.../samling-for-miljon-och.../ Den andra delen av arrangemanget (17.00 - 22.00) behöver man ingen anmälan för att delta i - det är bara att komma!

Therese Uddenfelt – Gratislunchen

Kungsbäcksvägen 32, 802 67 Gävle Kungsbäcksvägen 32, Gävle

Föreläsning med Therese Uddenfeldt. Gävle konstcentrum, Silvanum. Fri entré. Fikaservering Arrangörer: Naturskyddsföreningen Gävlekretsen Omställning Gävle, Studiefrämjandet med stöd av Gävle kommun. Therese Uddenfeldt är vetenskapsjournalist som bland annat arbetat på SVT och SR. I boken ”Gratislunchen- eller varför är det så svårt att förstå att allt har ett slut” beskriver hon att övergång från ett samhälle beroende av fossila bränslen och råvaror till ett som bygger på ren och förnybar energi inte kan ske utan att samhället i grunden förändras. Hon deltog i tv-programmet ”Idévärlden” där hon bland annat hävdade att den gröna omställningen är en bluff Foto: Emil Malmborg. En del av höstens seminarieserie: