Mat, stad och land

Gruppen Mat-Stad-Land har i flera år på olika praktiska och teoretiska sätt försökt få fram betydelsen av att värna mikrolivet i jorden, då det är avgörande för vår matproduktion och därmed för vår överlevnad.

Vi har ständigt en studiecirkel igång och författaren till respektive bok har kommit till Gävle och föreläst. Några exempel på böcker är:

  • KORNAS PLANET, Gunnar Rundgren
  • JORD, några funderingar kring grunden för vår tillvaro, Håkan Wallander
  • JORDAD, enklare liv i kollapsens skugga, David Jonstad
  • DEN STORA ÄTSTÖRNINGEN, maten, makten, miljön,  Gunnar Rundgren
    Men även bok utan föreläsning,
  • INSEKTERNAS PLANET av Anne Sverdrup-Thygeson
  • SÅNGER FRÅN JORDEN, Omställningen börjar inom oss, 32 röster för en ny relation till planeten

Vi har även haft föreläsningar utan koppling till studiecirklar tex. Om att leva på lokalt odlad mat under ett år samt en del samarbeten omkring föreläsningar och seminarier, t ex HiG, Afrikagruppen.

Stadsodling Gävle – Omställning Gävle är en av aktörerna som driver på stadsodlingen.
För tillfället finns Boulognerodlingen och Växtodling Brynäs, samtal pågår i Andersberg. Vi vill gärna fröa av oss till fler platser och stadsdelar. Välkommen med!
Mer info finns på FB: https://www.facebook.com/groups/423190778650819  
Kontakt: skriv till info@omstallninggavle.se så skickas mail vidare till Stadsodlingen
 

Vi har vid många olika tillfällen stått med informationsbord med böcker, en låda med matjord med lokalt ekologiskt odlade morötter i och en skål med morotsbitar som vi delar ut och samtalar omkring, Miljögalan, Å-draget, Earth Hour, vid föreläsningar, på HiG och Kom-Vux.

Vi medverkade på Växtplats för alla i Norrsundet den 7 maj 2022 och visade upp vår verksamhet, se bilder nedan:

Under april månad 2021 och 2022 hade Omställning Gävle hand om utställningsbordet hos Alternativboden Lyktan i Gävle. Vi hade där utställningsböcker, varav de flesta gått att köpa hos Lyktan, information om Omställning Gävle och ett önsketräd. Vi hade även under hela månaden ett sticklings- och fröbyte. Bilder från Alternativboden Lyktan: