Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kan naturen ha rättigheter? – Ingrid & Nikolas Berg

2020-03-12 @ 18:30 - 20:30 UTC+1

Gratis

På grund av den nuvarande spridningen av Corona så ger vi alternativet att se föreläsningen kl 15 idag om Naturens rättigheter  på livestream via https://www.play.hig.se/. Gå in på länken och välj sedan Krusenstjernsalen.
Mer info kommer.
Vi försöker hitta alt även till 18.30. Dock, båda kommer också vara på plats, ingen av salarna där föreläsningarna hålls tar mer än 100 personer.

_____________________________________________________________________________________________________________

”Naturens rättigheter: När lagen gör fred med jorden” är den bok som ekopedagogerna, föreläsarna och författarna Ingrid & Nikolas Berg har skrivit tillsammans med Martin Hultman.

*****Ingrid & Nikolas Berg ger även en föreläsning kl 15.00 samma dag på Högskolan. Se separat information om den****

I allt fler länder erkänns naturens rättigheter, vilket många ser som ett kraftfullt sätt för att vända dagens ohållbara utveckling och möjliggöra ett systemskifte. Förverkligandet innebär djupgående synvändor i övergången från en människocentrerad till en jordcentrerad världsbild och kultur.

Dagens lagstiftning reglerar exploateringen av naturen, men ger den inget egentligt skydd. I det industrimoderna samhället har naturen inget egenvärde utan ses som en resurs på människans villkor. Om ekosystemen blev juridiska subjekt istället för objekt skulle detta ändras. Då skulle till exempel livsmiljöförstörelse (ekocid) kunna bli ett brott.

Det finns idag en global rörelse för att ge naturen rättigheter, så att samhället kan styras av ekologiska värden snarare än ekonomiska – ett banbrytande sätt att skydda klimatet, bevara den biologiska mångfalden och vända den ohållbara utveckling som idag hotar livet på jorden. Vad skulle det innebära för oss som människor, organisationer, företag och samhällen? Kan naturens rättigheter vara en väg till en hållbar och fredlig relation mellan människa och natur? Kan idén möjliggöra en vändning i den omfattning och hastighet som behövs idag? Dessa frågor startar lärprocesser som i allt större grad påverkar diskurs, politik och juridisk praktik världen över.
Läs gärna mer på https://www.naturensrattigheter.se/

Vårens seminarieserie har vi givit rubriken Omställning pågår – ursäkta röran. Vi vill lyfta fram ett antal viktiga initiativ/verktyg som i allra högsta grad redan pågår/finns idag, men som inte når strålkastarljuset för en bred allmänhet – alla oss! Med ”ursäkta röran” så menar vi att omställning inte är en enkel eller entydig väg – att vi behöver förhålla oss till att det är många vägar och stigar som behöver utforskas parallellt, och som tillsammans skapar riktning och rörelse framåt!

Samtliga seminarier har fritt inträde utan krav på föranmälan. Bokbord samt fika till självkostnadspris finns på plats.

Arrangemangen genomförs med ekonomiskt och praktiskt stöd från ABF Gästrikebygden, Sven Lübecks Insamlingsstiftelse, Svenska Kyrkan, Naturskyddsföreningen, Miljöpartiet, Vänsterpariet samt Gävle Kommun.

Detaljer

Datum:
2020-03-12
Tid:
18:30 - 20:30 UTC+1
Kostnad:
Gratis
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/439754593285603/

Arrangörer

ABF Gästrikebydgen
Omställning Gävle
Miljöpartiet
Naturskyddsföreningen
Sven Lübecks insamlingsstiftelse
Svenska Kyrkan
Vänsterpartiet

Plats

Kungsbäcksvägen 32, 802 67 Gävle
Kungsbäcksvägen 32
Gävle, 802 67
+ Google Map
Visa Plats-webbplats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.