Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Föreläsning med Sverker Sörlin

2019-11-14 @ 15:00 - 17:00 UTC+1

Föredraget pågår 2 timmar inklusive paus. För de som även kommer gå på Hagbert/Malmeus kl 18 så finns soppa/bröd 75 kr 16.30-18.00 serverad av Bistro Silvanum.

Sverker kommer utgå ifrån en Antropocenföreståelse av den stora omställningen och koppla till de utmaningar som syns på ”marken”, tex när man som honom arbetar med Klimatpolitiska rådet. Fördraget kommer vara uppdelat i två delar, och Sverker vill gärna ha mycket utbyte under frågestunden på slutet som gärna är en hygglig del av tiden.

Därför uppmanar han oss att gärna läsa hans bok redan före. Antropocen: En essä om människans tidsålder (2017, pocket 2018, finns även på Storytel etc). Sverker kommer även ha med några till försäljning med signering.

Sverker Sördlin är Professor i miljöhistoria, författare, medlem i Klimatpolitiska rådet

Sverker har alltså skrivit boken Antropocen, en essä om människans tidsålder och nu senast medförfattare till boken ”The Environment. A history of the idea” tillsammans med Libby Robin och Paul Warde. Det är ur miljöbegreppet den så viktiga jordsystemvetenskapen föddes.

Vi är mycket glada att Sverker ställer upp med en föreläsning hos oss, vilket sker under en ”tidslucka” mellan hans medverkan vid en konferens vid Högskolan i Gävle.

********
Under hösten arrangerar Omställning Gävle en seminarieserie på tema Ekonomi, ekologi och hållbarhet som vi givit titeln ”Måste vi förstå det ekonomiska systemet för att rädda klimatet?”

Finanssystemet, penningsystemet och banksystemet är alla centrala delar av det ekonomiska systemet. De har påverkats starkt av globaliseringen, digitaliseringen samt av den nyliberala era som dominerat senaste 30 åren. Systemens funktion och verkan har till delar förändrats i grunden, även utan aktiva politiska strukturbeslut.

Vi vill genom denna seminarieserie lyfta fram hur det har förändrats, och hur det faktiskt fungerar idag. Under tiden vill vi ställa oss följande frågor:
• Hur är ekonomiska systemet kopplat till ekologiska systemet?
• Bidrar dagens ekonomiska system positivt till samhälle och miljön?
• Vilka ekonomiska systemreformer krävs för att stödja en klimatomställningen?

Hela seminarieserien:
3 oktober – Marianne Påsse
17 oktober – Samuel Kazen Orrefur
14 november – Sverker Sörlin
14 november – Pernilla Hagbert och Mikael Malmeus
5 december – Anders Wijkman

Målgruppen för seminarieserien är alla medborgare som i sina respektive värv vill ta ansvar och bidra till en så bra omställning som möjligt. Vi vill erbjuda denna seminarieserie till företag & näringsliv, samhälle & individer i Gävle.

Vi tror det är viktigare än någonsin tidigare att skapa en bred allmän förståelse för det ekonomiska system vi idag verkar inom, hur det har påverkats av senaste 30 årens digitalisering och globalisering, och hur det sätter våra ramar och förutsättningar för omställning och samskapande av framtida, hållbart näringsliv och samhälle. För företag och individ.

Bidragsgivare/Sponsorer:
Sven Lübecks Insamlingsstiftelse
Miljöpartiet Gävle
Vänsterpartiet Gävle
Naturskyddsföreningen Gävle

Detaljer

Datum:
2019-11-14
Tid:
15:00 - 17:00 UTC+1
Evenemang Taggar:
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/439754593285603/

Arrangörer

Omställning Gävle
ABF Gästrikebydgen
Naturskyddsföreningen

Plats

Kungsbäcksvägen 32, 802 67 Gävle
Kungsbäcksvägen 32
Gävle, 802 67
+ Google Map
Visa Plats-webbplats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.