Mat, stad och land

Gruppen Mat-Stad-Land har i flera år på olika praktiska och teoretiska sätt försökt få fram betydelsen av att värna mikrolivet i jorden, då det är avgörande för vår matproduktion och därmed för vår överlevnad.

Aktuellt från Mat-Stad-Land:

Vi fortsätter med att läsa boken ”Kornas planet” av Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen, Ordfronts förlag.
Vi försöker att kort hinna med något aktuellt om odling och matproduktion.
Vi träffades via zoom idag, 20/1, och samtalade om kap. 7 och 8.
Nästa gång, 17/2, blir via zoom igen, kl 18.30, och då kap. 9 och 10.
En länk till mötet skickas ut i förväg.

Om du vill hoppa med, så hör av dig till Kari Littmarck-Sahlin, kari.littmarcksahlin@gmail.com.

Vi har ständigt en studiecirkel igång och författaren till respektive bok har kommit till Gävle och föreläst. Några exempel på böcker är:

  • JORD, några funderingar kring grunden för vår tillvaro, Håkan Wallander
  • JORDAD, enklare liv i kollapsens skugga, David Jonstad
  • DEN STORA ÄTSTÖRNINGEN, maten, makten, miljön,  Gunnar Rundgren
    Men även bok utan föreläsning,
  • INSEKTERNAS PLANET av Anne Sverdrup-Thygeson
  • SÅNGER FRÅN JORDEN, Omställningen börjar inom oss, 32 röster för en ny relation till planeten

Vi har även haft föreläsningar utan koppling till studiecirklar tex. Om att leva på lokalt odlad mat under ett år samt en del samarbeten omkring föreläsningar och seminarier, t ex HiG, Afrikagruppen

Några medlemmar sköter pallkragarna i Boulognern.

Vi har vid många olika tillfällen stått med informationsbord med böcker, en låda med matjord med lokalt ekologiskt odlade morötter i och en skål med morotsbitar som vi delar ut och samtalar omkring, Miljögalan, Å-draget, Earth Hour, vid föreläsningar, på HiG och Kom-Vux.

Kontaktperson och sammankallande är Kari Littmarck Sahlin; kari.littmarcksahlin@gmail.com