Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Omställning genom fördjupad demokrati – Leila Swartling

08 oktober @ 18:30 - 19:30

Gratis
Seminieserien Omställning pågår – Ursäka röran startar nu upp igen, och vi håller två av föreläsningarna digitalt.
***Teknisk incheckling 18.15. Logga in i tid ***
Den 8 oktober kommer Leila Swartling föreläsa på temat Omställning genom fördjupad demokrati.
Att inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet är ett av tre krav som Extinction Rebellion ställer. På engelska heter det Citizens’ Assembly. Men vad innebär det, vilka länder och städer använder det idag och hur skulle det kunna fungera i Sverige och i kommuner. För vilka typer av frågor är Medborgarråd lämpligt. Omställning genom fördjupad demoktrati är rubriken på föreläsningen.
Leila Swartling är samhällskunskapslärare bosatt i Malmö. Aktiv inom Extinction Rebellion (XR) och håller kurser om hur demokratin kan förjupas med Medborgarråd. Vi vill varmt välkomna Leila till Gävle!
Vårens seminarieserie gavs rubriken Omställning pågår – ursäkta röran. Vi ville lyfta fram ett antal viktiga initiativ/verktyg som i allra högsta grad redan pågår/finns idag, men som inte når strålkastarljuset för en bred allmänhet – alla oss! Med ”ursäkta röran” så menar vi att omställning inte är en enkel eller entydig väg – att vi behöver förhålla oss till att det är många vägar och stigar som behöver utforskas parallellt, och som tillsammans skapar riktning och rörelse framåt!
Vårens föreläsningar som fick ställas in ges nu i Webinarieform. Ev kommer Eftersnack läggas till i anslutning till Webinariet, även det digitalt. Vi använder Zoom som plattform för föreläsningen. Länk kommer läggas ut här, på www.omstallninggavle.se samt skickas via mail till medlemmar.
Arrangemangen genomförs med ekonomiskt och praktiskt stöd från ABF Gästrikebygden, Sven Lübecks Insamlingsstiftelse, Svenska Kyrkan, Naturskyddsföreningen, Miljöpartiet, Vänsterpariet samt Gävle Kommun.
Omställningsrörelsen arbetar efter närhetsprincipen och självorganisering, vi delar med oss och bygger nätverk, vi samverkar och söker synergier. Vi utvecklar positiva visioner. Vi främjar integration och öppenhet samt respekterar resursbegränsningar och resiliens.
Varmt välkomna i höst!

Detaljer

Datum:
08 oktober
Tid:
18:30 - 19:30
Pris:
Gratis
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/1533335286805991/

Plats

ZOOM

Arrangörer

Omställning Gävle
ABF Gästrikebydgen
Miljöpartiet
Naturskyddsföreningen
Sven Lübecks insamlingsstiftelse
Svenska Kyrkan
Vänsterpartiet
Gävle Kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *